STEVIA

określana też mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Za jej słodki smak odpowiedzialne są glikozydy stewiolowe – związki, które występują w liściach i łodygach stewii. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru. Jednak mimo to nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy.

Stewia należy do grupy tzw. słodkich białek, które są związkami pochodzenia naturalnego. W związku z tym stevia jest alternatywą nie tylko dla cukru, lecz także dla sztucznych środków słodzących.

WYKORZYSTANIE I WŁAŚCIWOŚCI STEVII

Dużą zaletą stewii jest jej znaczna odporność na wysoką temperaturę, co sprawia, że można jej używać do pieczenia, pasteryzacji lub sterylizacji. Dodatkowe plusy istotne z punktu widzenia techniki kulinarnej i przemysłowej produkcji żywności to: świetna rozpuszczalność w wodzie, stabilność zarówno w środowisku kwaśnym i zasadowym oraz możliwość długiego  przechowywania.

Stevia jest naturalnym, zdrowym zamiennikiem cukru i wszystkich sztucznych słodzików. Używana jest głównie jako słodzik, środek antyseptyczny w medycynie i w przemyśle kosmetycznym, oraz jako przyprawa. W kosmetyce stewia używana jest jako składnik maseczek. Działa leczniczo na skórę trądzikową, wypryski i wrzody. Dezynfekuje skórę, absorbuje sebum, zamyka pory, przyspiesza gojenie się ran. Dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości stewii wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów. Liście tej rośliny zawierają także witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz inne mikroelementy. Ze względu na działania regulacyjne na trzustkę, stewia także pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i apetyt. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

STEVIA

SŁODSZA 

NIŻ CUKIER

Zapraszamy do kontaktu z naszym przedstawicielem.

48 360 84 00    |   502 118 771

Zalety stosowania stevii

  • bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie
  • odporność na wysoką temperaturę (do 200st C)
  • możliwość długiego przechowywania
  • ok 200 razy bardziej słodka niż cukier stołowy

Dlaczego warto stosować stevię?

  • Obniża kaloryczność posiłków i napojów
  • Słodki smak stewia zawdzięcza glikozydom, które mogą stanowić ponad 10% masy suchego liścia.
    Substancje te nie są trawione przez ludzi, dlatego też mają zero kalorii.
  • Jest bezpieczna dla osób z cukrzyca typu II
  • Nie zwiększa rozwoju próchnicy zębów (w przeciwieństwie do sacharozy substancje słodzące stewii nie obniżają pH płytki nazębnej)
  •  Nie zwiększa apetytu